Niet langer ei (2015)

Niet langer ei is een verhaal over opgroeien, ouder worden en, ten slotte, verouderen. Het is niet te vermijden: u neemt afscheid van teddybeer en puberkamer. U krijgt onverwachtse haaigroei, een applausje bij een diploma en met een beetje geluk een tweede tandenborstel in het bekertje. Diksap, tafelhoekjes, of liever een leuke labrador? En u troost uzelf, want tegenover zere heupen staat weer geestelijke rust. Kortom: u bent niet langer ei.

Zo ook gemeentearchivaris Sam. Wij volgen hem door de verschillende seizoenen van zijn onbeduidend leventje. Onderweg ontmoeten wij een bonte stoet figuren die zich vluchtig of langduriger op zijn pad begeven. Dit pad strekt zich uit van Sams vijfde tot zijn vijfentachtigste en voert langs de kinderjaren van generatie achterbank tot vrij ver in de toekomst.

Het verhaal wordt verteld door Vadertje Tijd. Vadertje Tijd ziet alle gebeurtenissen tegelijk, alsof hij een stripboek bekijkt. Dit geeft hem de mogelijkheid om een paar fragmenten uit Sams leven te plukken en aan elkaar te schakelen, zodat er nieuwe verbanden verschijnen. Verbanden tussen voorbode en nagalm, of herinnering en werkelijkheid. Het resultaat is een filosofische, tragikomische montage over grote dromen, lastige beslissingen, spijt, berusting, en hoop.

Om dit veelzijdige onderwerp in te kleuren, trekt OJK een variëteit aan vormen uit de kast. Denk aan pantomime, poppenspel en live muziek. De voorstelling duurt ongeveer tweemaal een uur met een pauze tussendoor dus het is net als in de bios. Genoten van Boyhood? Of benieuwd hoe het jaar 2070 eruit ziet door de ogen van OJK? Komt dat zien!

Kaarten zijn verkrijgbaar in de Trucker en via deze website.

broob-2015-poster-def